Auto’s importeren uit Duitsland: hoe doe je dat?

Heb jij wel eens overwogen om een auto uit Duitsland te importeren? Of ben je toe aan een nieuwe of gebruikte auto, en vraag je je af of dit voor jou interessant zou kunnen zijn? Lees dan snel verder want we vertellen je er alles over in dit artikel.

Waarom auto’s importeren uit Duitsland?

Duitsland is een groot land en het heeft veel inwoners, ongeveer 83 miljoen. Er rijden dus ook veel auto’s rond in Duitsland. Het is dan ook geen wonder dat er veel auto’s uit Duitsland worden geïmporteerd. Nieuwe auto’s maar vooral ook gebruikte auto’s. Er is een gigantisch aanbod, je kunt kiezen uit wel 2 miljoen occasions, voor vaak lagere prijzen dan in Nederland.

Het is het beste om je te concentreren op een bepaald postcodegebied anders zie je door de bomen het bos niet meer. Het Ruhrgebied zou bijvoorbeeld een goede optie kunnen zijn. Het is relatief dichtbij de grens en er is een groot aanbod van auto’s te vinden.

Tip: Auto importeren uit Duitsland | 4-stappenplan (Kopen, Werkwijze, Tips)

Auto’s importeren uit Duitsland: hoe doe je dat?

Hoe ga ik te werk?

Als je in Duitsland een auto hebt gekocht kun je niet zomaar instappen en naar huis rijden. Het is in Nederland namelijk ten strengste verboden om in een auto met een (tijdelijk) buitenlands kenteken te rijden. Hier staan zeer forse boetes op. Wat zijn dus je opties? Je kunt bijvoorbeeld:

  • Je auto ophalen of laten ophalen met een trailer.
  • Je auto met een tijdelijk Duits kenteken naar de grens rijden, en hem daar op een trailer zetten.
  • Een Duits familielid of Duitse vriend(in) je auto naar Nederland laten brengen.
  • Een eendagskenteken aanvragen bij het RDW en hem daarmee rechtstreeks naar een RDW-station rijden.

Met het eendagskenteken kun je vervolgens bij het RDW een kenteken aanvragen. Het RDW zal de auto dan eerst “schouwen,” dit kost ongeveer 100 euro. Neem de Duitse keuringspapieren en de kentekens mee als je dit laat doen. Hiervoor heb je dus wel dat eendagskenteken nodig, anders mag je niet van de grens naar het RDW-station rijden.

Je kunt dit van tevoren thuis aanvragen. Ook moet je eerst de BPM (Belasting van personenauto’s en motorrijwielen) betalen. Je kunt dit aanvragen via de website van de Belastingdienst maar er zijn ook websites die je hierbij kunnen helpen. Zodra de BPM is betaald wordt de aanvraag voor een nieuw kenteken in behandeling genomen.

Uitgelicht: BPM berekenen & Alles over de BPM aangifte – Easy Import

Tot slot

Je hebt in dit artikel kunnen lezen dat het zeker mogelijk is om auto’s uit Duitsland te importeren, maar dat er wel wat papierwerk bij komt kijken. Dat is lastig maar de vaak goedkopere prijzen voor auto’s in Duitsland maken dat vaak meer dan goed.