BMW r100

Motor rijden is erg populair, afgelopen jaar verbrak Nederland zijn record aantal motorrijders. Motorrijden wordt tegen alle verwachtingen in steeds populairder. De verwachting was dat de populariteit zou afnemen door de getrapte rijbewijzen. Een aantal jaar geleden heeft de overheid besloten dat er verschillende categorieën motorrijbewijzen gehaald zouden moeten worden.

Wie 18 is zou een motor van maximaal 11 KW mogen rijden, dit wordt ook wel het rijbewijs A1 genoemd. Vanaf 20 jarige leeftijd mag de bestuurder een motor van maximaal 35 KW rijden, dit wordt het A2 rijbewijs genoemd. Als de bestuurder minimaal 2 jaar in bezit is van het A2 rijbewijs mag deze opnieuw afrijden voor het onbeperkt vermogen, het rijbewijs A. Vanaf het 24ste levensjaar kan het rijbewijs A in een keer worden gehaald. Toch is het tegendeel gebleken omdat er een record aantal motorrijders in 2018 was. Er zijn ontzettend veel populaire motoren, zoals de BMW r100. Dit is een ware klassieker die door zowel oud en jong wordt gereden. In dit artikel wordt de BMW r100 verder toegelicht.

De BMW r100 serie

De r100 is een ware oldtimer, er zijn een aantal verschillende varianten van de r100. De BMW r100 is gebaseerd op de R 80. De BMW r100 is een luchtgekoelde tweecilinder boxermotor. Dankzij dit type motorblok is de BMW r100 erg populair, de tweecilinder zorgt voor een bruut geluid. Er zijn een aantal verschillende modellen van de r100, de r100rs is mono is het meest bekende model.

Ten opzichte van de r80 hebben er een aantal veranderingen plaatsgevonden, zoals een monolever achterwielophanging, nieuwe en kleinere aluminium gietwielen, nieuwe schijfremmen voor en een trommelrem in het achterwiel. De r 100 LT was de luxere versie van de r100, deze had een grote kuip wat het comfort vergrootte. In 1991 kwam de r100 roadster op de markt. Deze motor had een sportiever karakter door een bredere achterband, een nieuwe veersysteem en nieuwe spaakwielen. Opmerkelijk was het luchtgekoelde systeem, de vorige r100 modellen waren allemaal watergekoeld. Met meer dan 20.000 verkochte exemplaren is dit een waar succes gebleken. In 1995 kwam de r100 mystic uit, ook deze was luchtgekoeld.

BMW r100

Café racer

De BMW r100 is een oudere motor, echter is dit type nog steeds ontzettend populair. De motoren zijn daarom ook redelijk duur geprijsd. De BMW r100 staat bekend om zijn robuuste en originele uitstraling. Toch worden juist deze motoren gebruikt om café racers te maken. Een café racer is een standaard motor die is omgebouwd tot een sportmodel. De café racers zijn ontstaan in de tijd dat er nog amper sportmotoren waren. Hierdoor gingen mensen hun motoren zelf ombouwen tot een racemotor. In eerste instantie vonden eigenaren het gaaf om hun customized motor te showen aan andere mensen, dit deden ze door langs verschillende cafés te rijden. De BMW r100 is erg geschikt om tot café racer omgebouwd te worden.

Wil jij een café racer maken? Koop dan een BMW r100 occasion en ga zelf aan de slag. Zorg dat je goed bent voorbereid, je zult ontzettend veel moeten aanpassen. Als je niet technisch bent is het aan te raden hulp in te schakelen.